
SO-tips
Vad betyder de olika SO-orden?
1. Relevant
2. Konkretiseringar
3. Fler perspektiv
4. Flera faktorer
5. Flera led
Relevant
Med relevant menar din SO-lärare att din fakta ska vara viktig för vad du vill förklara orsaker, konsekvenser, likheter eller skillnader.
Konkretiseringar
Att du använder relevanta (viktiga/värdefulla) exempel från händelser som du har läst om eller varit med om själv.
Exempel (det rödmarkerade är konkretiseringen):
I min åsikt är han en av de största kämparna för jämställdhet, eftersom han ville bryta med den rasistiska historien i USA.
I flera led
Enkelt resonemang består av ett A och B led. Medan ett utvecklat resonemang visar att B leder till C och C leder till D.
Exempel:
Det är farligt att röka-
eftersom cigaretter innehåller farliga ämnen.
De farliga ämnena skadar lungorna så personen får svårt att andas.
De farliga ämnena kan även orsaka cancer hos personen.
Flera faktorer
Med flera faktorer menas med att du inte ska bara titta på tex orsakerna till varför en konflikt uppstod utan även vad de fick för konsekvenser. Det kan vara både positiva och negativa konsekvenser.
Exempel på olika Faktorer:
1. Orsak och Konsekvens
2. Likheter och Skillnader
3. Fördelar och Nackdelar
Fler perspektiv
Att se ur flera perspektiv innebär att du inte bara tittar på en nivå, tex hur samhället påverkas av sämre ekonomi utan även tittar på hur individen, miljön påverkas.
Exempel på Perspektiv:
1. Individ
2. Global
3. Samhälle
4. Miljö
5. Ekonomiskt
Plugg-tips
Kalender
A och O är att du planerar ditt arbete. Skaffa en kalender, eller använd den som ligger i mitt Plugg-rum I den skriver duner när du har läxor, redovisningar, prov osv. I kalendern kan du planera när du ska göra de olika hemuppgifterna genom att skriva vad du ska läsa och när du ska göra det.
Dela upp
Det kan vara jobbigt att sitta i flera timmar för att arbeta med ett arbete. Dela upp ett större arbete under flera dagar istället för att t.ex. försöka lära sig 40 sidor historia kvällen innan provet. Du kanske kommer ihåg allt dagen efter men risken är stor att allt är borta dagen efter det. Börja med andra ord att plugga i god tid!
Koncentrera dig
Koncentrera dig på vad du ska göra! Ha enbart de böcker och det material som du behöver för uppgiften på ditt skrivbord. Ta bort allt som kan störa dig, TV, mobil tex.
Pauser
Arbeta med korta pauser - då minns du bättre! Efter 20-40 minuter bör du göra en paus då hjärnan behöver ta igen sig lite för att kunna ta emot och bearbeta information. Under pausen är det bra om du rör lite på dig.
Innan du läser
Titta på rubrikerna! Titta först på den största rubriken i texten som du ska lära dig. Vad berättar den om textens innehåll?
Sedan kan du titta lite på underrubrikerna (de rubriker som är lite mindre än huvudrubriken). Nu vet du vad texten kommer att handla om.
Dyk aldrig ner i texten utan att först titta på rubrikerna! Annars är risken stor att du inte förstår vad det är som du ska lära dig!
Kom ihåg att man måste se skogen innan man kan se träden innan man kan se grenarna och innan man till slut kan se löven.
Tankekarta eller Mind-Map
En tankekarta kan du göra vid många tillfällen. Den är bra när du skall komma ihåg någonting som du läst och när du skall strukturera någonting som du skall skriva.
Du ordnar dina tankar och ställer upp det som du ska skriva på ett enkelt och tydligt sätt.
För att göra tankekartan lättläst kan du använda olika färger eller symboler, till exempel ett hjärta, ett hus, en sol eller en cykel.
Du kan använda färger som du tycker är fula för sådant du inte gillar eller kryssa över orden. Du kan välja färger som du tycker om för det du gillar och till exempel rita hjärtan eller stjärnor vid orden. Hitta gärna på egna symboler.