Åk 9
Religion
Hinduism
Hinduismen är troligtvis världens nu äldsta religion. Hinduismen försöker inte sprida sin religion utan de tror istället att alla vägar leder till Gud, likt en flod som leder till havet. Här nedan är några saker vi kommer att lära oss mer om inom Hinduismen.
- Kastsystemet
- Själavandring
- reinkarnation
Buddhism
Prinsen som blev Buddha. Siddharta hade allt han kunde tänka sig, slott och rikedomar. Men han var inte nöjd och ville söka meningen med livet. Han blev till slut den upplyste (Buddha) och en ny religion grundades.
- Nirvana
- Åttfaldiga vägen
- Buddha.
- 4 ädla sanningarna
Etik
Vad är rätt och vad är fel? Etik handlar om hur vi tänker när det gäller vad som är rätt och fel. Moralen det är vår handling. Sedan finns det olika teorier kring vad som är rätt eller fel:
- Konsekvensetik
- Pliktetik
- Regeletik
Etiska modeller
regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Historia
Första världskriget
Första och Andra världskriget skördade många miljoner människors liv. Folkmord, krig och svält präglade denna period. Men samtidigt genomfördes flera genombrott inom teknik. Bilar, telefoner, el bland annat var ny teknik som slog världen med häpnad.
Efterkrigstiden
Ett kallt krig, vem har stört vapen, vem har flest vapen? Ja dessa frågor ställdes mellan USA och Sovjetunionen under efterkrigstiden. Detta var en konflikt där länderna använde krig som medel utan de tävlade om vem som fick mest makt. Här kommer vi lära oss om Kalla kriget, kriget som aldrig bröt ut men världen höll andan och var rädda för ett tredje världskrig.
Mellankrigstiden och Andra världskriget
Det glada 20-talet, här blomstrade marknaden, människor blev rika men det dröjde inte länge till börsen kraschade och människor förlorade sina jobb. Inte bara det hände, en ny ledare kom till makten i Tyskland på 30-talet, han skulle skapa ett nytt världskrig och genomförde ett folkmord på Judar. Detta och mycket mer kommer vi lära oss i detta område.
Samhällskunskap
Ekonomi
Företagsekonomi, det ekonomiska kretsloppet, vad är det för något? I den här föreläsningen kommer ni få lära er mer om Ekonomi.
EU
Vad är EU? Vilka var orsakerna till att EU grundades? Hur styrs EU och hur påverkar det EU-länderna?
Geografi
Befolkningsutveckling
Jordens befolkning ökar i en snabb takt. Det vi ska lära oss i detta kapitel är hur vi kunnat bli så många på jorden, vart i världen ökar invånarna mest. Vilka konsekvenser detta får. Samt varför människor flyttar från sina länder.
I-länder och U-länder
Här kommer vi lära oss vilka olika livsvillkor som finns i världen. Hur ser livet ut i Sverige jämfört med Indien? Varför delar vi in länder i I-länder och U-länder? Hur blir man ett I-land och ett U-land?